Prijzen, benoemingen en subsidies

30 maart 2023
leestijd
LUMC'ers ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze doen. Deze week zijn er weer mooie subsidies en prijzen binnengehaald, zoals Marie Curie Doctoral Network subsidies en de KNMP Zorginnovatieprijs.

Marie Curie Doctoral Network subsidie voor consortium IgG4 auto-immuunziekten

Het IgG4-TREAT consortium heeft een Marie Sklodowska-Curie Doctoral Network subsidie van de Europese Commissie binnengehaald. Vanuit het LUMC is onderzoeker bij de Humane Genetica, Maartje Huijbers, betrokken.

163427333_l_normal_none.jpgHet IgG4-TREAT consortium wil de oorzaak en gevolgen van auto-immuunziekten, waarbij voornamelijk auto-antistoffen van de IgG4-subklasse betrokken zijn, in kaart brengen. Deze auto-immuunziekten zijn zeer divers en leiden bijvoorbeeld tot blaarvorming van de huid, spierzwakte, geheugenstoornissen of een stollingsstoornis. IgG4 is een bijzondere antistof omdat het als ontstekingsremmend wordt beschouwd en unieke eigenschappen heeft in vergelijking met andere antistoffen.

Het doel van dit consortium is de krachten bundelen om de oorzaak van deze zeldzame IgG4 auto-immuunziekten te bestuderen en een nieuw model en behandeling te ontwikkelen. Het LUMC gaat onder meer dit nieuwe IgG4-model maken en de nieuwe behandeling testen. Met de subsidie kan 1 PhD-student worden aangesteld op dit project.

Artikel over afwegen meerdere uitkomsten met AI ontvangt Best Paper Award

Op de International Conference on Evolutionary Multi-Criterion Optimization in Leiden heeft een artikel geschreven door onderzoekers van de afdeling Radiotherapie en het CWI de Best Paper Award in ontvangst genomen.

Picture_Presentation_at_EMO_Monika_Grewal.jpgDe paper is het product van een samenwerking tussen de afdeling Radiotherapie en het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). De paper presenteert een nieuwe manier om machine learning te doen zodat een getraind model niet slechts 1 uitkomst, maar meerdere uitkomsten tegelijkertijd geeft die de beste afwegingen representeren tussen verschillende aspecten die allemaal even belangrijk zijn.

Hierdoor kan de gebruiker de verschillende uitkomsten bestuderen en kiezen welke uitkomst het beste past bij een specifieke situatie. Denk bijvoorbeeld aan verschillende behandelopties die effectiviteit en toxiciteit met elkaar afwegen. De volgende stap in het onderzoek is om deze methode te gebruiken voor deep-learning gebaseerde deformeerbare medische beeldregistratie (het anatomisch correct vervormen van medische beelden om deze zo goed mogelijk met elkaar te kunnen vergelijken).

Leidse Apothekers ontvangen KNMP Zorginnovatieprijs 2023

Een betere uitwisseling van informatie over het medicijngebruik van patiënten met kanker tussen ziekenhuizen en openbare apotheken. Dat was het doel van het Leids Academisch Netwerk Apothekers (LANA). Voor deze slimme innovatie ontving LANA, dat is opgericht vanuit het LUMC, de KNMP Zorginnovatieprijs 2023.

KNMP innovatieprijs.jpgHet uitwisselen van info omtrent medicijngebruik van oncologiepatiënten tussen ziekenhuizen en openbare apotheken is niet optimaal. Een werkgroep van LANA bedacht daarom een systeem, die deze informatie-uitwisseling wél goed mogelijk maakt.

De initiatiefnemers van de innovatie, openbaar apotheker Wietske Overmars (Roelofarendsveen), openbaar apotheker Henk-Frans Kwint (Leiden) en ziekenhuisapotheker Kim Gombert-Handoko (Leiden), werden door KNMP-bestuurder Naomi Jessurun beloond met een geldprijs van tienduizend euro. De KNMP Zorginnovatieprijs wordt sinds 2011 uitgereikt door de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers en is een stimulans voor innovatieve apothekers.

500.000 euro Health~Holland-subsidie voor nieuw initiatief tegen darmkanker

Met een subsidie van Health~Holland gaat het Center for Proteomics and Metabolomics (CPM) van het LUMC onderzoek doen naar glycanen, complexe suikers, op darmkankercellen. Het doel is om diagnostische en therapeutische antistoffen tegen deze glycanen te ontwikkelen.

Wuhrer, M.-151001-003.jpgHet CPM, onder leiding van Manfred Wuhrer, doet dit in samenwerking met Tacalyx, een particulier biotechbedrijf. Het Tacalyx-team zal de door het CPM geïdentificeerde glycaanstructuren gebruiken om nieuwe diagnostische en therapeutische antilichamen te ontwikkelen. “Bovendien zijn we van plan, naar aanleiding van onze unieke inzichten in de zogenoemde O-glycanen van darmkanker, onze analyses uit te breiden naar andere kankers om het volledige potentieel van glycanen als doelwit voor antilichamen te benutten”, zegt Wuhrer.

De groep van Wuhrer doet onderzoek naar glycanen die specifiek op tumoren voorkomen en dus niet op gezond weefsel. Hierdoor is naar verwachting een behandeling met een hogere dosis, langere duur en met minder bijwerkingen mogelijk.

Marie Curie Doctoral Network subsidie voor behandelen ultra zeldzame hersenaandoeningen

Het Medicine made to Measure consortium wil genetische behandelingen op maat maken voor patiënten met een extreem zeldzame hersenaandoening die nu nog niet kunnen profiteren van de huidige medische doorbraken. Vanuit het LUMC zijn Willeke van Roon en Annemieke Aartsma-Rus betrokken.

Brein-hersen-onderzoek-animatie.jpgMomenteel ontbreekt het bij 95% van de zeldzame neurologische aandoeningen aan ziekte-modificerende behandelingsopties. Opvallend veel aandoeningen profiteren niet van de snelle ontwikkeling in de genetische behandelingen. Dit is niet omdat deze behandelingen niet geschikt zijn, maar onder andere vanwege de zeldzaamheid en het enorme aantal individuele aandoeningen.

Onlangs heeft N1C een proof-of-concept geleverd dat de ontwikkeling van een mutatiespecifieke RNA-therapie mogelijk is binnen 18 maanden. Deze tijd-kritische ontwikkeling is essentieel als het gaat om ernstige en levensbedreigende aandoeningen, die de belangrijkste focus van dit project zijn. Concreet streven de onderzoekers naar het ontwikkelen van kernmodules van een nieuw out-of-the-box ontwikkelingstraject voor individuele patiënten met nano-zeldzame mutaties. Met deze subsidie kunnen 2 PhD-studenten worden aangesteld op dit project.