Mijn rolmodel: boek en wijsheid
We spreken 1989 – het hormoon was nog niet zo hip als tegenwoordig, nu het als ‘spray’ verkocht wordt op het internet (merk: kat in de zak…). Ik ging een onderzoeksstage bij hem doen. En ja, zijn toegankelijk geschreven hoogstaand wetenschappelijk stuk bleek een voorspeller voor zijn scherpe geest. Gareth Leng had een analytisch brein, gevoel voor beeldende taal en zijn stijl van discussiëren was direct, prettig en duidelijk. En ja, hij wist veel van oxytocine en van de andere hormonen die ons brein maakt.
Ik weet het niet
Het is dertig jaar later (hij was destijds dus nog geen veertig!). Gareth is nu aan het einde van zijn loopbaan. En, ik gun je dat jouw rolmodel het ook een keer doet: hij schreef een boek. Opnieuw laaf ik me aan zijn scherpe geest. Bijvoorbeeld als hij beschrijft hoe wetenschap zou moeten werken. Een proeve:
- Argumenten die op autoriteit gebaseerd zijn verdienen geen respect.
- Wetenschap gaat niet over zekerheid maar over twijfel (in het geneeskunde-onderwijs soms een ongemakkelijk gegeven, denk ik er zelf bij).
Twee beweringen die passen bij mijn favoriete uitspraak als docent: ‘Dat weet ik niet’!
En weer vind ik het o zo inspirerend om de kritische denker lyrisch verwonderd te zien over al die effecten van hormonen op de hersenen. Bijvoorbeeld wanneer je een muis een klein beetje hormoon toedient. Zomaar in het brein. Dat het dier dan zin krijgt in eten, op zoek gaat naar eten, en gáát eten: I found it hard to express just how shocking this is…
The Heart of the Brain . Lees dat boek. En, mocht je een rolmodel zijn: schrijf er zelf één!
Onno Meijer is hoogleraar Moleculaire neuro-endocrinologie van corticosteroïden.