LUMC neemt deel aan werkbezoek Koningin Máxima over kunstmatige intelligentie
Het gesprek met verschillende betrokken organisaties, waaronder het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), werd gefaciliteerd door de werkgroep Ethiek en Digitalisering van ECP en stond in het teken van de effecten van AI op mens en samenleving, de ethische kwesties die daarbij meespelen, en aan welke oplossingsrichtingen er op dit moment gewerkt wordt in Nederland.
Ethische kwesties rondom de inzet van AI, zijn nergens zo duidelijk als in de zorg. Marjolein Elderhorst, voorzitter van het kernteam van het CAIRELab van het LUMC, vertelde aan Hare Majesteit Koningin Máxima over mensgerichte en verantwoorde AI in de zorg. CAIRELab richt zich op de implementatie en waardebepaling van AI in de medische praktijk. Zorgverleners, data scientists en onderzoekers werken samen aan toepassing van waardevolle AI.
Elderhorst lichtte een belangrijk hulpmiddel bij de implementatie van AI toe: het principe van begeleidingsethiek, waarbij we niet kijken naar of iets wel of niet kan, maar naar hoe we het wél veilig kunnen toepassen. Aan de hand van voorbeelden uit de thuismonitoring van patiënten, zoals The Box, en hoe AI de zorgverlener daarbij kan ondersteunen, duidde zij de aanpak van het LUMC. Op deze manier brengt het LUMC waardevolle AI-toepassingen naar de kliniek en zorgt het dat een verantwoorde ethische aanpak is ingebouwd in de AI-modellen.
Koningin Máxima sloot de bijeenkomst af door het belang van een ethische verantwoordelijke ontwikkeling en toepassing van AI te benadrukken en iedereen succes te wensen bij het verder uitwerken van deze “Derde Weg”.
Meer weten over deze bijeenkomst? Lees dan het hele verslag op de website van ECP.