Koninklijke onderscheiding voor LUMC-hoogleraar en gynaecoloog Dick Oepkes
Oepkes ontving de onderscheiding na een internationaal virtueel symposium over zijn specialisme, namelijk innovaties binnen de foetale therapie. Dit houdt in dat aandoeningen, zoals het tweeling transfusie syndroom, al worden behandeld als het kind nog in de baarmoeder zit. Vanaf 2009 gaf Oepkes leiding aan het nationale expertisecentrum voor foetale therapie in het LUMC.
In deze expertsessie georganiseerd door LUMC Global, werden kennis en ervaring uitgewisseld met andere internationale topinstellingen. Oepkes gaf tijdens deze sessie nog een laatste presentatie voordat hij met pensioen gaat over een studie naar een nieuwe innovatieve behandeling om ernstige foetale bloedarmoede te voorkomen.
Na zijn presentatie werd Oepkes onder het virtuele oog van meer dan 400 mensen verrast door Burgemeester Lenferink. Oepkes reageerde verrast en voelt zich vereerd: “Veel dank aan onze Koning en de Burgermeester voor deze ongelofelijke eer.”
Minder sterfte
Sinds 1989 is Oepkes al betrokken bij wetenschappelijk onderzoek naar diagnostiek en behandeling van foetale ziekten. In 2012 werd hij benoemd tot de eerste hoogleraar foetale therapie van Nederland. Daarnaast was hij lange tijd het hoofd van het nationale topreferente zorgcentrum voor foetale therapie waar complexe operaties bij ongeboren kinderen worden verricht. Het LUMC levert met ruim 150 foetale operaties per jaar een belangrijke bijdrage aan de vermindering van sterfte rondom de geboorte in Nederland. De meeste van deze kinderen zouden niet overleven zonder deze ingreep.
Sleutelfiguur
Oepkes heeft ruim 30 jaar een zeer belangrijke en herkenbare bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van foetale therapie. Zijn bijdrage heeft een verschil gemaakt voor de zorg van ontelbare ouders en hun toekomstige kinderen. Hij heeft nieuwe praktijk-veranderende behandelingen toegevoegd, collega’s opgeleid, internationaal uniek onderzoek gedaan en zijn kennis en ervaring breed gedeeld. Hij wordt internationaal erkend als een expert op dit gebied en is een sleutelfiguur geweest in het wereldwijde netwerk van deskundigen.
Deze samenwerking ziet hij als essentieel onderdeel van de vooruitgang binnen dit onderzoeksgebied. “Iedereen kent elkaar. Het is een rondreizend circus van vrienden die de kwaliteiten hebben om zowel hun tijd als creativiteit te besteden aan innovatieve ontwikkelingen, maar ook om met elkaar om te gaan als vrienden. Ik denk dat beide nodig is en ik heb het geluk gehad om er deel van uit te maken.”