Het LUMC bezuinigt voor een gezonde toekomst
Kim Smit, lid van de Raad van Bestuur: ‘Dit is een forse opgave, zeker na een zware periode als het afgelopen jaar. We moeten met elkaar belangrijke keuzes maken om onze inkomsten en uitgaven weer in evenwicht te krijgen.”
Besparingsmaatregelen
In de zorg, onderwijs en onderzoek gaat het meeste budget naar personele zaken. Per 1 mei wordt er heel nauwkeurig gekeken naar het aannameproces nieuwe medewerkers, met uitzondering voor verpleegkundig personeel, en naar minimaliseren van inhuur van tijdelijk externe expertise. De komende periode worden met de organisatie diverse verbeterthema’s uitgewerkt in afdelingsspecifieke plannen in een LUMC-breed meerjarig besparingsprogramma. Daarbij zal de focus liggen op het optimaliseren van processen, portfoliokeuzes, het verbeteren van de wisselwerking tussen de kerntaken zorg, onderwijs en onderzoek en het slimmer inrichten van ondersteunende diensten zoals IT en logistiek.
Inkomsten en uitgaven niet in balans
Uit de cijfers blijkt dat het LUMC er de afgelopen jaren niet in is geslaagd om onze inkomsten en uitgaven met elkaar in balans te brengen. Het LUMC sloot het jaar 2020 af met een negatief financieel resultaat van ongeveer 22 miljoen euro. De oorzaak is dat de kosten harder gestegen zijn dan de inkomsten.
Deze negatieve resultaten kunnen we niet meer compenseren met groei of met meevallers, zoals we dat de afgelopen jaren wel konden doen. Zo is in het hoofdlijnenakkoord afgesproken dat het totale zorgvolume naar beneden gaat. Dat betekent dat zorginstellingen niet meer zorg mogen leveren om de inkomsten te laten stijgen.
Daarnaast moet er rekening gehouden worden met tegenvallende inkomsten: het LUMC krijgt structureel minder budget voor het opleiden van artsen en het doen van onderzoek. Door een andere landelijke verdelingssystematiek krijgt het LUMC minder opleidingsplaatsen voor het opleiden artsen tot specialist en moet het LUMC op basis van het Hoofdlijnenakkoord* een groot deel van de extra kosten van dure geneesmiddelen zelf betalen. Ook worden de kosten voor de cao-stijging niet volledig gecompenseerd.
*Het Hoofdlijnenakkoord is het resultaat van de onderhandelingen tussen het ministerie van VWS en zorgpartners zoals de NFU.
Kim Smit: “We hebben geprobeerd inkomsten en kosten preventief in balans te krijgen, maar dit is ons niet gelukt. We gaan daarom vanaf nu andere keuzes maken en besparingen anders aanpakken. We hadden het natuurlijk graag anders gezien. Want deze bezuiniging komt op een beroerd moment. We hebben veel energie gestoken in de Covid-aanpak: en zijn daar net een beetje van aan het herstellen. We staan voor een zware opgave om het LUMC financieel meer robuust en inhoudelijk meer toekomstbestendig te maken. Het gaat ons alleen lukken als we allemaal de schouders eronder willen zetten. Met aandacht voor elkaar.”
Het doel van de bezuinigingsopdracht is om de financiën voor de lange termijn structureel op orde te brengen zodat we klaar zijn voor onze maatschappelijke opdracht om aan de groeiende zorgvraag in Nederland te kunnen voldoen. Daarbij zorgen we goed voor onze patiënten, studenten, medewerkers en onderzoekers. De jaarrekening van het LUMC kunt u hier raadplegen.