Gevluchte wetenschappers zetten carrière voort bij LUMC dankzij NWO-subsidie

16 juli 2021
leestijd
Rima Alkirawan Msc en dr. Serkan Dogan ontvluchtten hun vaderland, maar kunnen dankzij de ‘Hestia – Impuls voor Vluchtelingen in de wetenschap’ van de NWO hun wetenschappelijke werk in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voortzetten. “Het maakt me erg gelukkig dat ik terugkeer in het laboratorium.”

In totaal tien academici in Nederland krijgen een aanstelling die met de Hestia – Impuls voor Vluchtelingen in de wetenschap gefinancierd wordt. Wetenschappers die door een bedreigende situatie hun thuisland moesten ontvluchten, lopen vaak tegen obstakels aan in de landen waar ze een veilig thuis vinden. Met de Hestia-impuls biedt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) hen aansluiting bij lopende onderzoeksprojecten in ons land. Hierdoor kunnen ze onder meer hun kennis en kunde vergroten én delen met de Nederlandse wetenschap.

Betere besluitvorming over medische behandeling

Rima Alkirawan uit Syrië is een van de ontvangers. Zij vluchtte in 2013 uit Syrië vanwege de burgeroorlog die daar woedt. Via Jordanië en Turkije belandde ze in 2015 in Nederland. "In Syrië deed ik de bachelor farmacie. Omdat ik onderzoeker wilde worden, volgde ik in Nederland de master Public Health. Ik wil graag promoveren, maar dat is praktisch onmogelijk als je net afgestudeerd bent, weinig ervaring hebt en de taal nog niet goed genoeg spreekt.”

Alkirawan solliciteerde tevergeefs naar verschillende onderzoeksfuncties. Een mentor van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF verwees haar naar de website van Hestia. Daar las ze over het onderzoek van dr. Dorothea Touwen (Sectie Ethiek & Recht van de Gezondheidszorg). Ze zocht contact en samen schreven ze een projectvoorstel. Touwen: “Ik verheug me erg op de samenwerking met Rima. Haar onderzoek zal gaan over de wensen en noden van patiënten die vluchtelingen zijn. Deze patiënten zijn kwetsbaar door hun traumatiserende geschiedenis. Beter begrip van hun wensen en waardenpatronen zal hulpverleners helpen het proces van besluitvorming over medische behandeling beter in te steken.”

Alkirawans project zal niet enkel een belangrijke bijdrage leveren aan de onderzoekslijn die Touwen samen met prof. dr. Anne Stiggelbout (Medische Besliskunde) en prof. dr. Ria Reis (Medische Antropologie) ontwikkelt over gezamenlijke besluitvorming met patiënten met een migratieachtergrond. Het geeft Alkirawan ook de kans om meer ervaring op te doen, een eerste stap richting haar PhD. Ze denkt dat haar achtergrond toegevoegde waarde heeft voor het onderzoek. “Ik weet hoe het is om alles te moeten achterlaten en in een nieuw land met een ander zorgsysteem te belanden. In Syrië en elders snappen mensen bijvoorbeeld niet waarom wij huisartsen hebben en je niet gelijk naar de specialist gaat."

Epigenetische mechanismen achter ontwikkelingsstoornissen

Dr. Serkan Dogan, de tweede ontvanger van de Hestia-impuls bij het LUMC, komt uit Turkije en heeft een achtergrond in genetica en moleculaire biologie. Hij zal bijdragen aan het onderzoeksproject van dr. Lucia Clemens-Daxinger (Humane Genetica). Zij legt uit: "We onderzoeken een specifieke groep van genetische aandoeningen die worden gekenmerkt door epigenetische ontregeling en willen de mechanismen daarachter begrijpen.”

Toen Dogan de beschikbare projecten op de Hestia-website zag, viel zijn oog direct op Clemens-Daxingers onderzoek. “ Dat draait om epigenetica en daar ben ik erg in geïnteresseerd. Ik las op de website van het LUMC dat Lucia meer dan 10 jaar ervaring heeft op dat gebied, dus zij was de ideale onderzoeksleider!" Clemens-Daxinger: “Serkan past met zijn kennis heel goed in mijn lab. Ik ben blij dat hij specifiek ons onderzoek koos en daarin ook een plek kreeg."

Dogan hoopt zo snel mogelijk te kunnen starten met het LUMC-onderzoek. "Na drie jaar keer ik eindelijk weer terug in het laboratorium om experimenten te doen. Dat maakt me erg gelukkig. Ik ga veel nieuwe technieken en vaardigheden leren die me een streepje voor geven in de competitieve wereld van de biotechnologie. Hestia geeft me daarnaast de kans om kennis te maken met Nederlandse academici. Een goed netwerk is onmisbaar in de life sciences."