Chronische longziekten in verschillende landen vaak onterecht aangemerkt als infecties

20 december 2021
leestijd
Een internationale onderzoeksgroep, onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), concludeert dat chronische longziekten vaak onterecht aangemerkt worden als infecties. De onderzoekers identificeerden thema’s die een belangrijke rol spelen bij opvattingen over en gedrag omtrent chronische longziekten in gebieden in vier verschillende landen waar middelen schaars zijn.

Deze thema’s, zoals sociale normen en cultuur, zijn essentieel om mee te nemen in gezondheidsprogramma’s voor longziekten. De resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet Global Health.

Chronische longziekten komen wereldwijd veel voor. Zo lijden er 340 miljoen mensen aan astma, en is COPD de derde doodsoorzaak wereldwijd. In deze studie onderzochten de wetenschappers de overtuigingen en het gedrag van mensen tegenover chronische luchtwegklachten in Vietnam, Kirgizië, Uganda en Griekenland. Inzicht in de overtuigingen en het gedrag zijn belangrijk omdat eerdere studies al uitwezen dat als gezondheidsprogramma’s niet aansluiten op de lokale ziekte-overtuigingen, de kans op falen aanzienlijk groter is.

Luchtvervuiling in huis

Uit het onderzoek kwamen in ieder land drie exact dezelfde thema’s naar voren die een belangrijke rol spelen bij de opvattingen en het gedrag omtrent chronische longziekten. Het eerste thema dat een belangrijke rol speelt is ziekte-identificatie. In deze gebieden, op Griekenland na, wordt er nauwelijks gedacht aan chronische aandoeningen, maar worden deze vaak aangezien voor infecties, vooral voor tuberculose. Het tweede thema is een gebrek aan inzicht in de oorzaken van chronische longziekten. Hoewel roken wordt beschouwd als een bekend risico, is er weinig aandacht voor de risico’s van luchtvervuiling binnenshuis. Terwijl dit wel een belangrijk risico is voor de 3 miljard mensen wereldwijd die dagelijks koken op hout of mest. Daarnaast zagen de onderzoekers dat lokale overtuigingen over de oorzaak varieerden van hekserij in Uganda tot een disbalans tussen warmte en kou in Vietnam.

Tenslotte kwam naar voren hoezeer gedrag omtrent chronische longziekten beïnvloed wordt door sociale normen en structuur. Zo wordt in Kirgizië en Vietnam roken beschouwd als een activiteit voor ‘echte mannen’. Volgens de onderzoekers kan het adresseren van deze drie thema’s in nieuwe gezondheidsprogramma’s de kans op slagen vergroten. De onderzoekers kwamen tot deze thema’s door het interviewen en observeren van 340 dorpsbewoners en gezondheidsprofessionals. Daarnaast is er door ruim 1000 dorpsbewoners en 200 gezondheidsprofessionals een vragenlijst ingevuld. 

FRESH AIR

FRESH AIR is een Horizon 2020 onderzoeksproject van drie jaar gericht op de nijpende behoefte om chronische longziekten te voorkomen, diagnosticeren en behandelen in verschillende gebieden met weinig middelen. Het project bestaat uit diverse studies die uitgevoerd worden in Uganda, Kirgizië, Vietnam en Griekenland. Het overkoepelende doel is gezondheid in deze contexten te verbeteren door capaciteit te ontwikkelen voor het implementeren van evidence-based interventies. 

Het hele artikel is te lezen in The Lancet Global Health.