Twee Veni-beurzen voor veelbelovende LUMC-onderzoekers

5 november 2020
leestijd
Onderzoekers Mariëtte Boon en Laura Kervezee ontvangen beide een Veni-beurs van elk 250.000 euro. Deze beurzen worden elk jaar toegekend door wetenschapsfinancier NWO aan veelbelovende jonge wetenschappers. Met de beurs kunnen wetenschappers gedurende drie jaar hun eigen onderzoek verder ontwikkelen.

Hart- en vaatziekten te lijf met darmhormonen

“Obesitas is een gevaar voor de volksgezondheid omdat het bijdraagt aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten”, vertelt Mariëtte Boon, internist-in-opleiding bij de afdeling Interne Geneeskunde. Uit recent onderzoek bleek dat het nabootsen van de werking van twee darmhormonen in een pil spectaculair gewichtsverlies veroorzaakte. “Ik ga onderzoeken welke gevolgen dit heeft voor cardiometabole ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, en welke mechanismen hieraan ten grondslag liggen.” 

Defecte biologische klok

Ernstig zieke patiënten op de intensive care krijgen 24 uur per dag voedsel toegediend en worden nauwelijks blootgesteld aan afwisselingen tussen licht en donker. “Dit verstoort de biologische klok en staat een goed herstel in de weg. In samenwerking met de afdeling Intensive Care wil ik de biologische klok van patiënten versterken door de tijdstippen van voeding en verlichting te verbeteren”, vertelt onderzoeker bij de afdeling Cel en Chemische biologie Laura Kervezee. “Naast basale kennis over de biologische klok kan dit onderzoek hopelijk ook bijdragen aan betere slaap en een sneller herstel van patiënten die op de intensive care liggen.”

Veni is gericht op veelbelovende jonge onderzoekers. Met het geld kunnen ze drie jaar lang hun eigen ideeën ontwikkelen. Veni maakt samen met de Vidi- en Vici-beurzen deel uit van de NWO-Talentprogramma. In deze ronde werden in totaal 161 onderzoeksprojecten gehonoreerd.