Prijzen, subsidies en benoemingen
Staken van maagzuurremmers door leefstijlinterventie bij chronische gebruikers
In Nederland gebruiken 3 miljoen mensen een maagzuurremmer terwijl de helft hiervoor niet de juiste indicatie heeft. LUMC-onderzoekers gaan met een subsidie van de Maag Lever Darm Stichting onderzoeken of patiënten kunnen stoppen met maagzuurremmers en hun maagklachten kunnen verminderen door een gezonde leefstijl.
Naast dat de helft van de gebruikers van maagzuurremmers (PPI’s) niet de juiste indicatie heeft, gebruikt ruim een derde van de patiënten met een tijdelijke indicatie de maagzuurremmers te lang. Onderzoeken tonen aan dat langdurig gebruik van PPI’s bijwerkingen geeft zoals infecties, botontkalking en zelfs nierproblemen. Patiënten die PPI’s gebruiken weten vaak weinig over deze bijwerkingen. Ook hebben ze weinig kennis over hoe ze hun maagklachten kunnen verminderen door middel van leefstijlverandering en waarom en hoe ze kunnen stoppen met PPI’s.
Het doel van dit onderzoek is om bij patiënten die geen indicatie hebben om PPI’s te gebruiken, te kijken of een coachingstraject door een diëtist/leefstijlcoach helpt om met PPI-gebruik te stoppen en patiënten te helpen hun leefstijl te veranderen en zo hun maagklachten te verminderen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door Gertrude van den Brink, Mattijs Numas en Jessica Kiefte-de Jong (v.l.n.r. op de foto) van de afdeling Public Health & Eerstelijnsgeneeskunde.
De klok tikt: ochtend- of avondtraining voor leververvetting?
De Maag Lever Darm Stichting heeft onderzoekers van het LUMC een subsidie gegeven om de effecten van bewegen bij patiënten met een leververvetting te onderzoeken. Is het voor hen beter om ’s ochtends of juist ’s avonds fysiek actief te zijn?
Leververvetting (NAFLD) is een aandoening waar een kwart van de volwassen Nederlandse bevolking aan lijdt. Het kan niet alleen leiden tot levercirrose waardoor de lever blijvend littekenweefsel en schade oploopt, maar ook tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De beste manier om NAFLD te behandelen is door de levensstijl te veranderen, zoals meer lichaamsbeweging. Maar maakt het uit of patiënten 's ochtends of 's avonds bewegen?
Maarten Tushuizen, van de afdeling Maag Darm en Leverziekten, legt uit: "Veel processen in het lichaam worden gestuurd door het zogenaamde 'circadiaans ritme' - de natuurlijke, interne cyclus die ons slaap-waakpatroon regelt en zich ongeveer elke 24 uur herhaalt. Dit betekent dat bepaalde processen overdag actiever zijn dan 's nachts. Ochtend- of avondtraining lijkt in proefdieren al verschillende effecten te hebben. Nu willen we onderzoeken wat beter is, ochtend- of avondtrainingen, om leververvetting en mogelijk ook het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.”
LUMC-onderzoekers van zowel de afdeling Endocrinologie als de afdeling Maag Darm en Leverziekten ontvingen een subsidie van 73.600 euro van de MLDS - een stichting die samen met artsen, onderzoekers, patiënten en hun familie, maar ook met donateurs en vrijwilligers werkt aan de aanpak van maag-, darm- en leverziekten.
Meer informatie is te vinden op de website van de Maag Lever Darm Stichting.