Nieuwe bijzonder hoogleraar wil meer aandacht voor slaap in de zorg

13 mei 2020
leestijd
Neuroloog Gert-Jan Lammers is per 1 mei 2020 benoemd tot Leidse bijzonder hoogleraar Slaapstoornissen, in het bijzonder narcolepsie en verwante vigilantiestoornissen. De leerstoel is ingesteld door SEIN, het expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde.

Lammers is medeoprichter en medisch hoofd van de Slaap-Waakcentra van SEIN en heeft nauwe banden met de afdeling Neurologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij is de eerste Nederlandse hoogleraar met een leeropdracht gericht op slaapgeneeskunde in de volle breedte én de eerste binnen de neurologie. 

Slaap begrijpen

Zijn onderzoek zal zich voornamelijk focussen op narcolepsie. Kenmerkend voor deze slaapstoornis is dat patiënten overdag ongewild in slaap vallen. Lammers ontdekte al eerder, samen met een internationaal consortium, dat een tekort aan de stof hypocretine in de hersenen hiervan de oorzaak is. “Mijn team en ik willen de oorzaak en pathofysiologie van deze aandoening in meer detail onderzoeken”, vertelt Lammers. “Met deze opgedane kennis hopen we ook beter te begrijpen hoe ons brein aandacht, slaap en metabolisme reguleert en hoe dit bijdraagt aan ons algemeen welzijn. Daarnaast zal het leiden tot meer begrip van andere slaapstoornissen.”

Slaapzorg

Slaapgeneeskunde is een jong en multidisciplinair veld. Lammers hoopt met deze benoeming bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van slaap(stoornissen) als belangrijk aandachtsgebied in de zorg. Bovendien is er het gezamenlijke LUMC-SEIN-initiatief om een expertisecentrum voor geïntegreerde diagnostiek en behandeling van aanvalsgewijze hersenaandoeningen op te richten. Voorbeelden van deze aandoeningen zijn epilepsie en hoofdpijnaandoeningen zoals migraine. Lammers: “Kenmerkend is dat patiënten vaak een combinatie hebben van deze aandoeningen, en dat de ernst ervan wordt beïnvloed door slaap(stoornissen).” 

Verbeteren van de zorg op landelijk niveau staat ook op de to-do-lijst van Lammers. “Een eerste stap daarin is zorgen dat slaapcentra het hele land dekken. En er zijn reeds criteria en richtlijnen opgesteld ter bevordering van de kwaliteit van de zorg voor patiënten met een slaapprobleem.” 

Gidsfunctie

Op het gebied van onderwijs zal hij samen met het LUMC een gidsfunctie willen vervullen door onderwijs over slaap en slaapgeneeskunde in het curriculum van de studie Geneeskunde op te nemen.