Generaal en oorlogstrauma-ambassadeur Roméo Dallaire nieuwe Cleveringahoogleraar

10 november 2020
leestijd
Dit jaar neemt generaal en mensenrechtenvoorvechter Roméo Dallaire plaats op de Cleveringaleerstoel. Op 26 november houdt Daillaire, die aan den lijve de impact van oorlogstrauma heeft ondervonden, zijn rede met als thema de mentale gezondheid bij humanitaire interventies. Het LUMC heeft hem voorgedragen als Cleveringahoogleraar.

Elk jaar worden door alle faculteiten van de Universiteit Leiden, en dus ook het LUMC, kandidaten voor de Cleveringaleerstoel voorgedragen. “Toen mij door de decaan van het LUMC werd gevraagd wie ik zou willen voordragen, stak daar één persoon met kop en schouders bovenuit”, vertelt LUMC-hoogleraar Eric Vermetten die als militair psychiater onderzoek doet naar de impact en behandeling van complex trauma.

“Generaal Daillaire zet zich in voor mensenrechten, kindsoldaten en de impact van oorlogstrauma’s. Als ervaringsdeskundige past zijn boodschap erg goed in het gedachtegoed van deze leerstoel”, vertelt Vermetten.

Oorlogstrauma

De in Nederland geboren Canadees Roméo Dallaire was VN-commandant in Rwanda ten tijde van de genocide daar. Door de gruwelijkheden waarvan hij getuige was en zich verantwoordelijk voor voelde, ontwikkelde hij na enkele jaren klachten waar hij niet meer aan kon ontsnappen. Vermetten: “Bij hem ontwikkelde zich een posttraumatische stressstoornis (PTSS), waar hij hulp voor heeft gezocht. Met zijn rang openlijk voor de stoornis uitkomen haalde in Canada het stigma op PTSS grotendeels weg.”

Dit heeft bijgedragen aan de erkenning en acceptatie van de impact van oorlogstrauma’s. “Ik vind het bewonderingswaardig dat hij, eenmaal weer boven water, complexe thema’s die misgingen in Rwanda, zoals kindsoldaten, met zijn invloed op de internationale agenda zette. Zo gaf hij veel lezingen, maakte documentaires, schreef boeken en kreeg meerdere eredoctoraten.”

Lezing

Tijdens de vijftigste Cleveringa-lezing gaat generaal Dallaire vanuit zijn eigen ervaringen als commandant van VN-missies in Rwanda dieper in op onderwerpen zoals mentale gezondheid en mensenrechten. Hij doet dat in deze coronatijd via een livestream vanuit Canada. 

Cleveringa

De Cleveringaleerstoel is ingesteld door de Universiteit Leiden ter herinnering aan hoogleraar Rudolph Pabus Cleveringa en zijn moedige optreden in november 1940 tijdens de Duitse bezetting, en ter herdenking van de bevrijding in 1945.

Als decaan van de rechtenfaculteit sprak hij zijn afschuw uit over de maatregel van de bezetter om Joodse hoogleraren, onder wie zijn collega Eduard Meijers, die op dat moment college had zullen geven, van de universiteit te verwijderen.

Meer informatie

Op de website van de universiteit vindt u meer informatie over Professor Rudolph Cleveringa, aan wie deze leerstoel is opgedragen, Cleveringahoogleraar generaal Roméo Dallaire en de Cleveringaleerstoel.