Dompel je onder in kleur in tentoonstelling Color Up in Galerie LUMC
De tentoonstelling Color Up is de eerste in een reeks van tentoonstellingen in Galerie LUMC gewijd aan waarneming. Hoe zien wij kleur? En wat betekent kleur? Medewerkers en patiënten van het LUMC kunnen de tentoonstelling in de Galerie bezoeken. Voor extern publiek is de tentoonstelling alleen online te zien. In deze video-rondleiding neemt Marianne Roodenburg u mee door de tentoonstelling en zoomt in op details van kunstwerken.
Kleuren behoren tot de meest directe ervaringen van een mens. Maar wat kan kleur in een kunstwerk betekenen? Heeft het beschouwen van kleur in kunst een relatie met het welzijn van de mens? Kunnen kunstwerken, met een bijzondere aandacht voor kleur, de kijker in een andere gemoedstoestand brengen, invloed hebben op het humeur, of het hoofd even zonder gedachten laten zijn?
Kleuren voelen
”Het oog filtert, maar voelt niet. Daarin zit veel informatie waar je je niet bewust van bent. We gaan een kleur pas ‘voelen’ door de associaties die kleuren bij ons oproepen”, zegt prof. dr. Joop van Gerven, neurofarmacoloog, in een interview opgenomen in de begeleidende publicatie De Kleur van Kunst; denkbeelden en dromen geschreven door Marianne Roodenburg. In deze uitgave wordt recht gedaan aan de ongelooflijke veelzijdigheid van denkbeelden over het gebruik van kleuren in de beeldende kunst.
De tentoonstelling Color Up in Galerie LUMC toont het werk van acht kunstenaars die zich op bijzondere wijze focussen op kleur. Speciaal voor deze tentoonstelling ontwierp Sigrid Calon een wandinstallatie van kleurrijke riso prints. Haar werk gaat over de wisselwerking tussen vorm en kleur. “Voor het complete in mijn werk heb ik beide nodig. Daarnaast gaat mijn kleurgebruik over het ontdekken van onverwachte kleurcombinaties, over de emotionele kwaliteit van kleur en de visuele ervaring.”
Schoonheid en afschuw
Ook Suzan Drummen ontwierp een nieuw mozaïek voor deze tentoonstelling. Op één wand stelde ze een compositie samen van kunststof edelstenen die de tentoonstelling een glitterende dimensie geven. “Hoe meer ik over kleur weet, hoe ingewikkelder en lastiger het lijkt te worden, het kan verwarren en bedwelmen, schoonheid en afschuw opwekken en alle ervaringen daar tussenin.” In de publicatie De Kleur van Kunst en in de begeleidende brochure bij deze tentoonstelling, worden de denkbeelden over kleur onderbouwd. Toch beoogt de tentoonstelling in de eerste plaats een bijzondere kijkervaring te zijn.