Blog: een ode aan Adri

1 oktober 2020
leestijd
Prof. Adri Gittenberger- de Groot was hoofd van de Afdeling Anatomie en Embryologie toen ik in 2008 naar die afdeling verhuisde vanuit het Utrechtse Hubrecht Instituut met de groep van Prof. Christine Mummery. Adri ging met emeritaat in 2010 en werd toen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ik vind het jammer dat zij er niet meer is.

Een markante vrouw

Adri was een uitzonderlijke vrouw, een uitzonderlijk mens. Als je Adri eens hebt ontmoet, een bespreking met haar hebt gehad of een lezing van haar hebt gezien in de collegebank of op een wetenschappelijk symposium, dan zal je haar zeker nog herinneren. Ze had een zeer sterke persoonlijkheid, probeerde het beste in iedereen naar boven te halen en gaf mensen kansen om zich te ontplooien. Het was niet altijd makkelijk om met Adri te werken, maar ze straalde energie, betrokkenheid en passie uit in haar altijd flamboyante outfits. Ze was een bijzonder intelligente vrouw en wereldwijd zeer gerespecteerd voor haar lievelings-onderzoeksveld: aangeboren hartafwijkingen.

Met pensioen gaan?

Adri was een academica in hart en nieren en had een groot hart voor de zaak. Na haar emeritaat bleef zij nauw verbonden aan het LUMC en de Universiteit Leiden. Ze bleef niet alleen betrokken bij het onderzoek binnen onze afdeling, maar ook bij bestuurlijke activiteiten en tijdens promoties in het Academiegebouw op het Rapenburg. In die zin blijft het een rare constructie voor een academicus om met pensioen te gaan als je nog steeds zo veel te geven hebt. Adri zat nog steeds vol met ideeën, had een schat aan kennis, was zeer competent en een geboren leider. Ik mis haar positieve energie en vrolijke aanwezigheid.

Wetenschappelijk nalatenschap

Ik kan me voorstellen dat het niet eenvoudig is geweest om als vrouw, in die tijd, professor te worden en bovendien hoofd van een afdeling. Tegenwoordig is dat misschien niet eens zo uitzonderlijk, maar toch. Adri blijft een voorbeeld van wat je kan bereiken in het LUMC, in Nederland en daarbuiten. Haar wetenschappelijke bijdrage is aanzienlijk en zal nog voelbaar zijn in vele wetenschappelijk publicaties die nu nog in de maak zijn. Het was een privilege om met haar te mogen werken en door haar geïnspireerd te worden om te excelleren in mijn vak. Tot slot wil ik namens veel collega’s Adri postuum bedanken met een quote van Isaac Newton uit 1675: "If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.". 

Susana Chuva de Sousa Lopes is hoogleraar ontwikkelingsbiologie bij de afdeling Anatomie en Embryologie van het LUMC.