Bijna 4 miljoen euro KWF-subsidie voor LUMC-onderzoekers

23 september 2020
leestijd
Acht onderzoeksgroepen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangen in totaal bijna 4 miljoen euro subsidie van KWF Kankerbestrijding. Het geld wordt onder andere gebruikt voor een onderzoek naar individuele behandelplannen voor kankerpatiënten en een studie naar de gevoeligheid van kanker voor specifieke chemotherapie.

De toekenningen zijn afkomstig uit de nieuwste financieringsronde van KWF. In totaal is er bijna 27 miljoen euro vrijgemaakt voor kankeronderzoek in Nederlandse ziekenhuizen en onderzoeksinstellingen. 

Onderzoek naar individuele behandelplannen

De grootste LUMC-subsidie is voor de onderzoeksgroep van dr. Lieke Welling en prof. dr. Anne Stiggelbout. Zij krijgen in totaal 956.494 euro om binnen een consortium samen met het UMC Groningen, Maastricht UMC+ en het Zuyderland ziekenhuis onderzoek te doen naar de totstandkoming van individuele behandelplannen voor kankerpatiënten. 

De kwaliteit van een individueel behandelplan kan sterk variëren. “We onderzoeken daarom een methode om de totstandkoming van een behandelplan te standaardiseren”, vertelt Welling. Door in het zorgproces betere informatie beschikbaar te maken over behandelopties, de algemene gezondheidstoestand en de doelen en voorkeuren van een patiënt, krijgt het samen beslissen over het behandelplan een grotere betekenis. “We hopen op deze manier vaker ‘behandeling op maat’ te leveren”, legt Welling uit. “Patiënten die betrokken zijn bij hun eigen behandelplan, zijn meestal tevredener en ze houden de gekozen behandeling vaak langer vol.”

Voorspellende test (RAD51-test) voor chemotherapiegevoeligheid

De onderzoeksgroep van dr. Tjalling Bosse en dr. Maaike Vreeswijk krijgt van het KWF 699.188 euro om een voorspellende test, waarbij de gevoeligheid van kanker voor specifieke chemotherapie bepaald kan worden, door te ontwikkelen tot een diagnostische test. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met prof. dr. Jelle Wesseling, die naast het LUMC ook werkzaam is bij NKI-AVL. 

De onderzoeksgroep draagt bij aan de duurzame ontwikkeling van een behandeling op maat voor kankerpatiënten. “Moderne kankerbehandeling is steeds vaker gericht op de specifieke zwakheden van de tumor van de patiënt”, legt Bosse uit. “Met behulp van de voorspellende test kunnen we de ‘achilleshiel’ van de tumor inzichtelijk maken en bepalen welke chemotherapie aanslaat. Daardoor kunnen we patiënten straks vaker een gerichte behandeling op maat bieden.” 

Als het aan Bosse ligt zal deze nieuwe voorspellende test een goed en vooral goedkoop alternatief bieden voor de dure en complexe testen die nu op de markt zijn. De ambitie is dan ook om de test in de toekomst op grote schaal toe te passen. “Met de resultaten van de test, hebben patiënten een grotere kans op een succesvolle behandeling en een betere kwaliteit van leven. Wij streven er daarom naar om de test te laten opnemen in de normale diagnostiek voor patiënten met borst-, ovarium- en baarmoederkanker.”

Oncologisch onderzoek

Dr. Joost Schimmel krijgt een Young Investigator Grant van het KWF. Hij ontvangt 605.975 euro om te onderzoeken hoe kleine DNA-duplicaties ontstaan die onderliggend zijn aan verschillende vormen van kanker.  

Het KWF stelt verder gelden beschikbaar voor de onderzoeksgroepen van dr. Mark Burgmans (575.628 euro), prof. dr. Coen Rash (449.614 euro), dr. Luis Javier Cruz Ricondo (305.750 euro), dr. Arwen Pieterse (222.969 euro) en dr. Cornelis van Bergen (176.860 euro). Meer informatie over de LUMC-projecten is te lezen in het bestedingsoverzicht van KWF.