‘Zwaartekrachtsubsidie is kroon op 10-jarige Leids-Delftse onderzoekslijn’

30 augustus 2019
leestijd
Een consortium van Nederlandse onderzoekers, onder leiding van de Vrije Universiteit (VU), krijgt 19,6 miljoen euro Zwaartekrachtsubsidie voor hun onderzoek naar de achtergrond van hersenaandoeningen. In het onderzoek komen drie disciplines bij elkaar: genetica, neurobiologie en computional science.

Boudewijn Lelieveldt is hoogleraar aan zowel het LUMC als de TU Delft, in het kader van de Medical Delta, een regionaal samenwerkingsverband tussen de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam op het gebied van Medische Technologie. Hij is, samen met prof. Marcel Reinders (TU Delft en LUMC), mede-verantwoordelijk voor het computational science-gedeelte van het BRAINSCAPES-project.

Versmelting Leiden en Delft

Lelieveldt: “Deze Zwaartekracht is de kroon op tien jaar versmelting tussen Delfts computer science-onderzoek en Leids life science-onderzoek. Samen hebben we een succesvolle onderzoekslijn opgezet in Computational Biology en Visual Analytics technologie. In dit BRAINSCAPES-project duiken we in de enorme hoeveelheid nieuwe publiek toegankelijke gegevens, genaamd Brainscapes. Deze vormen een zeer gedetailleerd ‘periodiek systeem’ van hersencellen, en geven antwoord op de vraag welke soorten hersencellen er zijn, en door welke genen die worden bestuurd.”

Over BRAINSCAPES

Het BRAINSCAPES-project is een samenwerking van wetenschappers van de VU, VUmc, Netherlands Institute for Neuroscience (NIN), LUMC, TU Delft, UMC Utrecht en Hubrecht Institute, onder leiding van prof. Danielle Posthuma, hoogleraar genetica aan de VU. Doel van het project is om inzicht te verschaffen in de moleculaire en cellulaire achtergrond van complexe hersenaandoeningen, en die te gebruiken om nieuwe behandelingen te ontwerpen. Dat doen de onderzoekers door nieuwe analytische en experimentele tools om de gevolgen van risicogenen op het functioneren van specifieke cellen, hun onderlinge verbindingen en functionele output te bestuderen.

Lees hier meer over het onderzoek.