Veni-beurs voor zes jonge LUMC-onderzoekers

16 juli 2019
leestijd
Zes jonge wetenschappers van het LUMC krijgen de kans om de komende drie jaar hun onderzoeksidee verder te ontwikkelen. Ze krijgen hiervoor een Veni-beurs van 250.000 euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Bloedkanker

Erik van den Akker (Biomedical Data Sciences) onderzoekt de goede en slechte kanten van dragerschap van pre-leukemische mutaties  Bijna alle hoogbejaarden hebben een vroege vorm van bloedkanker. Echter, in tegenstelling tot mensen op middelbare leeftijd, lijkt dit bij de alleroudsten niet gepaard te gaan met nadelige gezondheidseffecten. Wat is hun geheim? Van den Akker onderzoekt de beschermende mechanismen, waarmee hoogbejaarden de tand des tijds doorstaan.

Melanoom

Nienke de Glas (Medische Oncologie) doet onderzoek naar de behandeling van oudere patiënten met gevorderd melanoom. Oudere patiënten met kanker zijn vrijwel niet in immunotherapie-studies geïncludeerd, waardoor oncologen geen goed onderbouwde afweging in behandelmogelijkheden kunnen maken. In dit project worden klinische, geriatrische en immunologische data verzameld om een prognostisch model voor de werkzaamheid en kwaliteit van leven bij immunotherapie voor ouderen met melanoom te ontwikkelen.

Artificial intelligence

Irene Hernández Girón (Radiologie) houdt zich bezig met artificial intelligence, ook wel AI genoemd. AI zal het radiologie-paradigma verleggen, radiologen ondersteunen en zelfs vervangen in hun diagnostische taken. Het risico bestaat dat deze technologieën worden toegepast zonder de juiste kennis van gebruikers. Dit onderzoek zal een kader creëren voor het valideren en op veilige wijze integreren van artificial intelligence in de klinische workflow.

IgG4

Maartje Huijbers (Neurologie en Humane Genetica) gebruikt het geld voor onderzoek naar het ontrafelen en behandelen van ziekmakende IgG4 responsen. IgG4 is een eigenaardige antistof. Het kan geen ontstekingsreacties initiëren en, in tegenstelling tot andere antistoffen, bindt het twee verschillende antigenen. Huijbers gaat onderzoeken of de unieke functionele eigenschappen van IgG4 bijdragen aan het ontstaan van IgG4-gemedieerde auto-immuunziekten en of we deze IgG4 immuuncellen specifieker kunnen behandelen.

Biofilms

Bart Pijls (Orthopedie) richt zich op biofilms en implantaten. Het probleem bij geïnfecteerde implantaten is dat micro-organismen georganiseerd zijn in een biofilm, een soort fort, die hen beschermt tegen ons immuunsysteem en antibiotica. Pijls gaat niet-invasieve inductieverwarming gebruiken om de micro-organismen te doden en de muren van het biofilm fort te beschadigen om zo de infectie te genezen.

Oudere brein

Sophie Schmid (Radiologie) houdt zich bezig met beeldvorming van de oudere hersenen. Vaatschade draagt significant bij aan neurodegeneratie bij ouderen en is zelfs een van de vroegst waarneembare veranderingen, lang voordat cognitieverlies optreedt. Schmid wil MR-beeldvormende meetmethodes ontwikkelen die direct in de kliniek toepasbaar zijn om de status van de hersenvaten op een niet-invasieve manier in kaart te brengen.