Sjaak Neefjes ontvangt Josephine Nefkens Prijs voor kankeronderzoek
Baanbrekend kankeronderzoek
Neefjes is hoogleraar Chemische Immunologie en hoofd van de afdeling Cel en Chemische Biologie in het LUMC. Hij heeft baanbrekend werk verricht op het scheidsvlak van fundamenteel en klinisch toegepast onderzoek. Zo heeft hij bijgedragen aan onze kennis over hoe het immuunsysteem geactiveerd wordt door kankercellen en hoe bestraling van kankercellen het immuunsysteem extra gestimuleerd wordt om kankercellen aan te vallen. Onder andere op basis van deze bevindingen, worden er momenteel klinische studies gedaan bij patiënten met kanker waarbij de combinatie van immuuntherapie en bestraling onderzocht wordt.
Vergeten kankermedicijn
Daarnaast heeft Neefjes een verband kunnen leggen tussen bepaalde bacteriële infecties en het krijgen van galblaaskanker. Meer recent heeft hij onderzoek gedaan naar de werking van een kankermedicijn dat behoud van een anti-kankertumor effect lijkt te paren aan afwezigheid van belangrijke vormen van bijwerkingen. Het medicijn was al van de Europese markt verdwenen, maar door de inzet van Neefjes en zijn partners wordt dit medicijn weer geproduceerd volgens Europese standaarden. Het middel is onderzocht bij patiënten met een vorm van bloedkanker, acute myeloide leukemie.
Internationale erkenning
Het werk van Neefjes wordt nationaal en internationaal erkend. Zo is hij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en heeft hij tweemaal een ERC Advanced Research Grant ontvangen. Dit is een prestigieuze Europese onderzoekssubsidie.
Josephine Nefkens Prijs
De Josephine Nefkens prijs is in 1998 ingesteld door Harry Nefkens tijdens de opening van het Josephine Nefkens Instituut van het Erasmus MC. De prijs is bestemd voor een actief wetenschapper in het Nederlandse taalgebied die excellent werkt heeft verricht op het gebied van kankeronderzoek. De prijs bestaat uit 100.000 euro die Neefjes naar eigen inzicht mag besteden aan kankeronderzoek.