Nederlandse apothekers roepen maagzuurremmer ranitidine terug
Voorzorgsmaatregelen
Ranitidine is een geneesmiddel dat zowel op recept wordt voorgeschreven als vrij verkrijgbaar is. Ook in het LUMC werd het voorgeschreven aan patiënten die last hebben van zuurbranden of maagklachten door afweeronderdrukkende medicatie na een transplantatie. Wereldwijd zijn er ranitidinegeneesmiddelen aangetroffen waar een te hoge concentratie NDMA in zit.
NDMA is waarschijnlijk kankerverwekkend. Op basis van de huidige beschikbare informatie wordt het risico door de IGJ ingeschat als zeer klein. Het risico op kanker voor gebruikers van ranitidine in Nederland is namelijk (nog) niet met zekerheid vastgesteld. In lage concentraties is er geen schade voor de gezondheid, zo komt NDMA ook voor in water en voedingsmiddelen. Desondanks is besloten om toch voorzorgsmaatregelen te nemen en een terugroepactie te starten.
Ik gebruik ranitidine, wat nu?
Als u zonder kan, dan is het veilig om te stoppen met ranitidine. Wij adviseren om wel een alternatief te nemen als u:
- Dagelijks meer dan 20 mg prednisolon neemt;
- Klachten krijgt na het staken, of als u uit eerdere ervaring weet dat u niet zonder een maagzuurremmer kunt;
- Een bisfosfonaat tegen botontkalking neemt (clodroninezuur, alendroninezuur, of risedroninezuur).
Als alternatief adviseren wij het generieke medicijn pantozonol (20 mg). Omeprazol of esomeprazol kunnen ook, maar liever niet wanneer u clopidogrel gebruikt. We adviseren de laagst noodzakelijke dosis om symptomen te voorkomen.
Een extra medicijncurve
Het is ook mogelijk om medicatie uit een andere klasse als alternatief te gebruiken. Wel adviseren we u contact met ons op te nemen om een nieuwe medicijncurve te laten verrichten als u:
- Alleen prednisolon en mycofenolaat mofetil gebruikt als afstotingsmedicatie (dus zonder een derde middel als tacrolimus, ciclosporine, everolimus, sirolimus, of belatacept erbij te gebruiken);
- U mycofenolaat mofetil neemt en in de afgelopen 3 maanden de diagnose afstoting hebt gekregen en begint met een alternatief medicijn.
Let op: dit geldt alleen voor mycofenolaat mofetil (merknaam Cellcept) en niet voor mensen die het vergelijkbaar medicijn mycofenolzuur gebruiken (merknaam Myfortic).
Welke stappen moet ik ondernemen?
Wilt u een nieuw alternatief, of twijfelt u over welke stappen nu te ondernemen? Neem dan telefonisch contact op met uw apotheek. Ook u voor vragen contact opnemen met de polikliniek (071-5263796), of via MijnLUMC een E-consult inplannen met uw behandelaar van het Transplantatie Centrum.
Meer informatie over de terugroepactie leest u op de website van de IGJ.