LUMC-wetenschappers betrokken bij vier projecten Nationale Wetenschapsagenda
Virusuitbraken
Het eerste project ‘Preparing for vector-borne virus outbreaks in a changing world: a One Health Approach’ draait om het voorkomen van uitbraken van infectieziekten. In Nederland wonen relatief veel mensen en (landbouw)dieren dicht op elkaar. Met ons waterrijke landschap en drukke internationale handelsknooppunten maakt ons dat kwetsbaar voor infectieziektenuitbraken. De onderzoekers, onder leiding van prof. Marion Koopmans van het Erasmus Medisch Centrum, willen begrijpen of en hoe veranderingen in klimaat, landschap, waterbeheer en reizen bijdragen aan dit risico op uitbraken, zodat we beter zijn voorbereid. Vanuit het LUMC zijn prof. Leo Visser van de afdeling Infectieziekten en dr. Martijn van Hemert, dr. Marjolein Kikkert en prof. Eric Snijder van de afdeling Medische Microbiologie betrokken.
Opioïdenepidemie
Het project ‘Preventing and Tackling the Opioid Epidemic’ draait om het sterk toenemende gebruik van opioïden in Nederland. Opioïden zijn nuttige pijnstillers, maar ze hebben ook nadelen. Om een epidemie van misbruik zoals in de Verenigde Staten te voorkomen, gaat het consortium, onder leiding van prof. Marcel Bouvy van de Universiteit Utrecht, onderzoek doen naar oorzaken en gevolgen van de toename. Ook wordt onderzocht hoe problematisch gebruik van opioïden kan worden verminderd. Vanuit het LUMC zijn prof. Albert Dahan en dr. Eveline van Dorp van de afdeling Anesthesiologie en prof. Frits Rosendaal en dr. Willem Lijfering van de afdeling Klinische Epidemiologie betrokken.
Ontwikkelings- en gedragsproblemen
Het derde project is getiteld ‘ProMiSe: Tackling defective Prefrontal development in Mendelian Syndromes - a compelling (pre-)clinical integrative approach’. Verstoringen in afzonderlijke genen kunnen leiden tot ernstige ontwikkelings- en gedragsproblemen. De onderzoekers, onder leiding van dr. Sharon Kolk van de Radboud Universiteit Nijmegen, vermoeden dat afwijkende ontwikkeling van de voorste hersenschors daaraan ten grondslag ligt. Hun doel is een blauwdruk te maken van hoe integratie van neurobiologische en klinische kennis tot verbetering van zorg voor deze patiënten kan leiden. Vanuit het LUMC is dr. Gijs Santen van de afdeling Klinische Genetica betrokken.
Bloedingsziekte
In het project SYMPHONY, onder leiding van dr. M.H. Cnossen van het Erasmus Medisch Centrum, werken patiënten, artsen en wetenschappers hand in hand om de behandeling van kinderen en volwassenen met een bloedingsziekte naar een hoger niveau te brengen. Door ontdekkingen op het gebied van diagnostiek, behandelingen en de bloedstolling samen te brengen, kan een behandeling op maat worden gecomponeerd voor elke patiënt. Vanuit het LUMC zijn prof. Jeroen Eikenboom (Interne Geneeskunde) en dr. Felix van der Meer (Trombosedienst) betrokken bij dit project.
Nationale Wetenschapsagenda
De 61 miljoen is de eerste financiering van onderzoek binnen het programma van de Nationale Wetenschapsagenda: Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC). Het doel van het onderzoek in de NWA is een positieve, structurele bijdrage aan de kennismaatschappij van morgen te leveren, door vandaag bruggen te slaan en met elkaar wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.