LUMC start landelijke studie met Wondzorg App
Negen andere ziekenhuizen nemen deel aan de studie.
Artsen uit het LUMC ontwikkelden de Wondzorg App samen met het bedrijf Innovattic. Gedurende dertig dagen na plaatsing van een gewrichtsprothese stelt de app dagelijks een aantal korte vragen over de operatiewond aan de patiënt. Zo zijn er vragen over de mate van pijn en eventuele koorts en wondlekkage. Op basis van de antwoorden berekent de app een score. Bij een te hoge score adviseert de Wondzorg App om contact op te nemen met de behandelend arts. In het LUMC kan de arts de ingevulde gegevens direct en overzichtelijk inzien in het patiëntendossier.
Meer betrokkenheid van patiënt
In het LUMC is veel expertise op het gebied van de behandeling van geïnfecteerde gewrichtsprotheses. Ook wordt er wetenschappelijk onderzoek naar verricht. “Met dit nieuwe onderzoek komen we meer te weten over onder andere het verband tussen wondlekkage en het optreden van een infectie na plaatsing van een gewrichtsprothese”, aldus orthopedisch chirurg Robert van der Wal en internist-infectioloog Henk Scheper van het LUMC. “Ook willen we met de Wondzorg App de betrokkenheid van patiënten bij hun eigen gezondheid vergroten. Zij gaan tegenwoordig snel naar huis na een operatie. De app vergemakkelijkt het contact tussen patiënt en arts en draagt zo bij aan goede nazorg tijdens het herstel.”
Brede samenwerking
De Wondzorg App vormt momenteel de enige meetmethode voor wondlekkage, naast het oordeel van de dokter die patiënten na de operatie terugziet. “Ook het interactieve karakter van de app is bijzonder, zoals de mogelijkheid om direct via de app contact met de arts op te nemen”, zegt Van der Wal. Beide LUMC-artsen zijn blij met de brede samenwerking van tien ziekenhuizen. Scheper: “Er zijn veel deelnemers nodig omdat er – gelukkig – maar weinig patiënten een infectie krijgen. Bij enthousiasme in meerdere ziekenhuizen en een succesvolle uitkomst kunnen we de app mogelijk breder inzetten in de Nederlandse postoperatieve zorg.”
De studie, die in tien ziekenhuizen zal lopen, wordt gecoördineerd door LUMC-afdelingen Infectieziekten en Orthopedie en het UMCG. In het LUMC zijn het platform PatiëntCoach en de afdeling Advanced Data Management bij de studie met de Wondzorg App betrokken. De privacy van de patiënt is gewaarborgd, want patiëntgegevens worden gepseudonimiseerd middels encryptie door ZorgTTP.
Partnerinstellingen
De tien samenwerkende ziekenhuizen zijn het Alrijne Ziekenhuis, HagaZiekenhuis, Erasmus MC, UMCG, Ziekenhuis Nij Smellinghe, Medisch Centrum Leeuwarden, Ziekenhuis Rijnstate, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Amsterdam en het LUMC.
Lees meer over de Wondzorg App en andere projecten op www.protheseinfectie.nl of bekijk de video.
[youtube 1939731]