LUMC praat Chinese delegatie bij over e-health en population health

17 mei 2019
leestijd
Wat doet het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op het gebied van e-health en population health en hoe zou je dat kunnen toepassen en uitbreiden in Hongkong? Om die vraag te beantwoorden bracht een delegatie van het ‘Food and Health Bureau’, onderdeel van de overheid van Hongkong, op vrijdag 17 mei een bezoek aan het LUMC.

De samenwerking tussen het LUMC en het bestuur van Hongkong is geen toeval. De Universiteit van Hongkong is al een partner van het Nationaal eHealth Living Lab (NeLL). In het NeLL wil het LUMC alle landelijke eHealth-initiatieven samenbrengen. Voorbeelden van digitale toepassingen voor het monitoren en bevorderen van de gezondheid zijn apps, sensoren, wearables, robots en videocommunicatiemiddelen. 

Niels Chavannes

Professor Sophia Chan, Minister van Voedsel en Gezondheid van Hongkong, en de overige leden van de delegatie kregen tijdens het bezoek een inkijkje in de Leidse werkwijze. Zo gaf prof. Niels Chavannes een presentatie over de structuur van de gezondheidszorg in Nederland en zoomde hij in op een aantal voorbeelden van e-healthtoepassingen in population health management. Extra aandacht ging daarbij uit naar de wetenschappelijke onderbouwing en de valkuilen die je tegen kan komen bij de invoering van dit soort toepassingen. 

Jessica Kiefte-de Jong

Prof. Jessica Kiefte - de Jong vertelde over de rol van leefstijlverandering in population health management. Zij informeerde de delegatie met name over de rol van voedselonzekerheid op de effectiviteit van bestaande voeding- en leefstijlprogramma’s en over het gebruik van ‘teachable moments’ in leefstijlcounseling op het juiste moment. 

Douwe Atsma

De laatste presentatie werd verzorgd door prof. Douwe Atsma. Hij besprak de veranderingen in het zorgproces die zorgverleners op dit moment zien ontstaan en het antwoord van het LUMC daarop, namelijk de zorg steeds meer bij de patiënt thuis leveren. Dit gebeurt bij de afdeling Hartziekten door middel van The Box, waarmee we hartpatiënten op afstand monitoren en begeleiden. The Box gaat in de toekomst ook ingezet worden om patiënten van andere LUMC-afdelingen op een vergelijkbare manier thuis zorg aan te bieden.