KWF Kankerbestrijding subsidieert drie LUMC- onderzoeken naar kanker

18 december 2019
leestijd
Verhogen varianten van borstkanker-risicogenen ook de kans op het daadwerkelijk ontstaan van de ziekte? Welke behandeling is de beste keuze voor sarcoompatiënten? En is er een goed alternatief voor de blokkade van CD47? KWF Kankerbestrijding subsidieert drie LUMC-onderzoeken die een antwoord proberen te vinden op deze vragen.

Hoog of laag risico?

DNA-onderzoek kan uitwijzen of er sprake is van erfelijke aanleg voor borst- of eierstokkanker. Van bepaalde DNA-fouten in risicogenen, zoals het BRCA1 en BRCA2, staat vast dat ze het risico sterk verhogen. Regelmatig worden echter DNA-veranderingen gevonden waarvan onduidelijk is in hoeverre die het risico op kanker verhogen.

Dr. Maaike Vreeswijk (LUMC Leiden) ontvangt ruim een miljoen euro om ook voor deze varianten het risico in kaart te brengen. Haar doel is een betrouwbaar en op maat gemaakt advies voor iedere drager van zo’n DNA-variant. Een adequate risico-inschatting is van groot belang omdat vrouwen voor moeilijke keuzes komen te staan. Laten ze zich regelmatig controleren om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen, of kiezen ze ervoor hun borsten te laten verwijderen om de kans op deze ziekte op latere leeftijd te voorkomen?

Keuzehulp voor sarcoompatiënten

Wekedelensarcomen zijn kwaadaardige tumoren die ontstaan in zachte weefsels zoals vet-, spier- of bindweefsel. Sarcomen in de ledematen kunnen op 2 manieren worden verwijderd, maar geen van beide operaties is duidelijk beter. De ene geeft misschien een beter resultaat, de andere mogelijk minder complicaties zoals functieverlies van arm of been.

Volgens dr. Leti van Bodegom-Vos (LUMC) zijn patiënten onvoldoende op de hoogte van de verschillen tussen de behandelingen. Daarom onderzoekt ze of het gebruik van PERSARC (een beslishulp die inzicht geeft in de voor- en nadelen) leidt tot beter geïnformeerde keuzes, een behandeling die past bij de patiënt, en minder spijt en onzekerheid. Haar onderzoek wordt gefinancierd uit de opbrengsten van Alpe d’HuZes.

Immunotherapie

Bij immunotherapie worden witte bloedcellen geactiveerd die kankercellen kunnen herkennen en aanvallen. Het blokkeren van CD47 met een therapeutisch antilichaam is een veelbelovende immunotherapie, die bestaande anti-kanker therapieën versterkt. Helaas geeft de CD47 blokkade zeer ernstige bijwerkingen.

Recent onderzoek van dr. Ferenc Scheeren laat zien dat het farmacologisch remmen van het enzym QPCTL een zeer goed alternatief is voor de blokkade van CD47. Scheeren en zijn team gaan nu onderzoeken of het remmen van het enzym QPCTL een veilig immuun therapeutisch alternatief is voor een antilichaam gemedieerde CD47 blokkade. Dit onderzoek heeft de potentie om immunotherapie te verbeteren en een adequate en langdurige bescherming tegen kanker op gang te brengen. Dit onderzoek is in samenwerking met dr. Ramon Arens (IHB) en dr. Martijn Verdoes (Radboud Universiteit).

Zorgvuldig beoordelingsproces

Elk projectvoorstel dat KWF ontvangt doorloopt een zorgvuldig beoordelingsproces. Honderden oncologische vakgenoten uit binnen- en buitenland beoordelen de projectvoorstellen op wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie voor de patiënt en maatschappij. De stem van patiënten als ervaringsdeskundigen is hierbij onmisbaar. Zij beoordelen de onderzoeksvoorstellen vanuit patiëntperspectief.

Op basis van alle beoordelingen neemt KWF een weloverwogen financieringsbesluit. KWF blijft nauw betrokken bij de onderzoeken en begeleidt projectleiders bij het bereiken van hun doelen. Door knelpunten aan te pakken en kansen op doorbraken te benutten helpt KWF onderzoek én de patiënt vooruit.