Internationale delegatie van ministers naar LUMC-sessie over antibioticaresistentie

20 juni 2019
leestijd
Een break-outsessie van een grote, internationale ministeriële conferentie over antibioticaresistentie voerde op 20 juni naar het Leids Universiteir Medisch Centrum (LUMC). Ministers, onderministers en ambtenaren van over de hele wereld lieten zich in Leiden informeren over Nederlandse methoden om antibioticaresistentie terug te dringen.

Antibioticaresistentie is een mondiaal probleem dat jaarlijks honderdduizenden slachtoffers eist. Ziekteverwekkende bacteriën kunnen door verkeerd en overmatig antibioticagebruik sneller resistent worden. Daardoor kan een simpele infectie een dodelijke afloop krijgen.

Oproep krachtenbundeling tegen resistentie

Gelijktijdig met de conferentie deed een groep van maatschappelijke organisaties die antimicrobiële resistentie (AMR) tegengaan een oproep aan andere spelers om de krachten te bundelen. Onder de initiërende organisaties zijn het Aidsfonds - SOA Aids Nederland, KNCV Tuberculosefonds en de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB), vertegenwoordigd door voorzitter dr. Mark de Boer, tevens internist-infectioloog bij de LUMC-afdeling Infectieziekten. Een passage uit hun oproep: “Publieke bewustwording en een sterkere verbinding tussen wetenschap, beleid en maatschappij, nationaal en internationaal, zijn noodzakelijk om meer vat te krijgen op AMR.”

Presentaties in LUMC

Naast bezoekers uit Nederland, zoals Ciska Scheidel (directeur Publieke Gezondheid bij VWS) namen ambtenaren en bestuurders uit onder andere Indonesië, Cambodja, Oman, Rusland, Denemarken, het VK en Japan deel aan de break-outsessie. In het LUMC werden ze welkom geheten door dr. Mark de Boer. De bezoekers woonden presentaties bij van LUMC’ers van de afdelingen Medische Microbiologie, Infectieziekten en Klinische Farmacie. Deze gingen onder meer over de preventie en meting van resistente organismen in ziekenhuizen, de rol van de apotheek bij het gebruik van antibiotica, als ook over het nationaal beleid rond antimicrobiële middelen.

De AMR-conferentie vond op 19 en 20 juni in Noordwijk plaats en werd georganiseerd door Nederland en Indonesië, samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Er waren ruim tweehonderd vertegenwoordigers uit ongeveer veertig landen aanwezig, net als vertegenwoordigers van de WHO, Werelddierenwelzijnsorganisatie (OIE), Wereldvoedselorganisatie (FAO), EU, OESO en de Wereldbank. Samen willen ze bestrijding van antibioticaresistentie wereldwijd beter op de kaart zetten.