Informatie donorbank
Deel deze pagina
Op deze pagina vindt u meer informatie en veel gestelde vragen. Lees hier het hele nieuwsbericht.
Contactinformatie
Bent u bekend met de donorbank en wilt u als moeder, nakomeling of donor meer informatie? Neem dan contact op met ons opvangteam donorbank@lumc.nl.
Voor persvragen kunt u contact opnemen met 06 11 37 11 46.
Veel gestelde vragen
Ben ik een nakomeling van een donor met meer dan 25 nakomelingen?
Om dit uit te kunnen sluiten hebben we de naam en geboortedatum van uw biologische moeder nodig. Daarnaast moeten we weten in welke periode de inseminatie heeft plaatsgevonden en uw geboortedatum.
Neem contact op met ons opvangteam via donorbank@lumc.nl.
Voordat we informatie kunnen terugkoppelen, controleren wij uw identiteit. Dit zijn we vanwege privacywetgeving verplicht. Zo vragen wij u o.a. om een kopie van uw legitimatiebewijs, uw handtekening en eventueel een machtiging van uw moeder (wanneer u een nakomeling bent). De kopie van het legitimatiebewijs wordt na controle direct vernietigd.
Hoe kom ik erachter hoeveel halfbroers/zussen ik heb?
Om dit te kunnen onderzoeken hebben wij de naam en geboortedatum van uw biologische moeder nodig en de periode waarin de kunstmatige inseminatie met donorzaad heeft plaatsgevonden en uw geboortedatum. Als er sprake is van een match met één van de donoren kunnen we aangeven hoeveel nakomelingen die donor heeft.
Ik ben KID* moeder en wil graag laten checken of al mijn kinderen van dezelfde donor zijn. Kan dat?
Ja dat kan. Neem contact op met ons opvangteam via donorbank@lumc.nl.
Voordat we informatie kunnen terugkoppelen, controleren wij uw identiteit. Dit zijn we vanwege privacywetgeving verplicht. Zo vragen wij u o.a. om een kopie van uw legitimatiebewijs, uw handtekening en eventueel een machtiging van uw moeder (wanneer u een nakomeling bent). De kopie van het legitimatiebewijs wordt na controle direct vernietigd.
*KID: kunstmatige inseminatie met donorzaad.
Hebben de donoren erfelijke ziekten?
Bij de intake van de donoren is altijd gevraagd naar erfelijke afwijkingen in de familie. Als daar sprake van was, werd de donor niet geaccepteerd. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat een donor die niet bekend was met mogelijke erfelijke afwijkingen, wel is geaccepteerd. Er is, zeker na 2004, geen contact meer met de donoren geweest. Dit betekent dat mogelijk erfelijke afwijkingen bij de toenmalige donoren niet bij het LUMC bekend zijn.
Waarom is het aantal van maximaal 25 nakomelingen per kind overschreden?
Dat kunnen we helaas niet met zekerheid zeggen. Een mogelijke verklaring is dat er destijds onvolledige administratie plaatsvond. Ook kan het te maken hebben met de wens vanuit een gezin met al eerdere kinderen uit kunstmatige inseminatie met donorzaad (KID) om gezinsvoltooiing met nog een broertje/zusje van eerder gebruikte donor.
Zijn de donoren met meer dan 25 nakomelingen anoniem of bekend?
Van de donoren met meer dan 25 nakomelingen zijn er 7 anoniem. Twee donoren zijn later bekend (dat wil zeggen, dat hun identiteit voor de nakomelingen opvraagbaar is) geworden. Wij kennen van alle donoren de identiteit. Mocht een nakomeling willen weten wie de donorvader is, dan kan daarvoor een verzoek ingediend worden bij de SDKB om zijn identiteit te delen. Het LUMC mag de identiteit van de donor niet delen.
Weten de donoren ook dat ze zoveel nakomelingen hebben?
De donoren zijn door ons niet actief benaderd over het aantal nakomelingen, dat met het donorzaad tot stand is gekomen. Wij hebben hiervoor gekozen, omdat ervaringen van een ander ziekenhuis ons leren dat het actief benaderen als een (hevige) inbreuk op de privacy kan worden ervaren. Om die reden hebben wij ervoor gekozen om de donoren, net als de KID moeders en nakomelingen, niet actief te benaderen, maar via onze oproep kunnen reageren en informatie over hun persoonlijke situatie kunnen krijgen.
Doneert ‘mijn’ donor nog steeds?
Dat is niet bekend. Het LUMC heeft sinds 2004 geen actieve donorbank meer. Dit betekent dat er sinds 2004 bij het LUMC niet meer gedoneerd kan worden. We hebben geen zicht op donoren van andere spermabanken. Het merendeel van de donoren (het gaat om de periode 1977-2004) zullen nu op leeftijd zijn.
Waarom ben ik als moeder niet proactief op de hoogte gebracht? Jullie wisten toch dat ik een kind heb van een donor met meer dan 25 nakomelingen?
Dit heeft meerdere redenen. Allereerst is het lang geleden (de donorbank was van 1977 tot 2004 actief) dat de meeste moeders zwanger werden middels kunstmatige inseminatie met donorzaad (KID). Het LUMC kent de huidige situatie van de moeders niet; zowel qua woonadres als gezinssamenstelling. We moeten daarom erg voorzichtig zijn. Het kan namelijk ook zijn dat moeders het niet waarderen om per brief en/of telefoon benaderd te worden. Wij hebben bewust gekozen om wel landelijk en duidelijk dit nieuws te delen, maar de moeders (en nakomelingen) de kans te geven om ons te benaderen, wanneer zij dit willen. Daarnaast is de kans groot dat niet alle KID moeders nog op het adres van tijdens de inseminatie wonen.
Ik wil graag DNA-onderzoek om zeker te weten dat mijn partner niet een halfbroer/zus is. Kan dat?
In het LUMC is geen DNA-materiaal meer aanwezig van de donoren. Al het zaadmateriaal is, zoals gebruikelijk, vernietigd bij het sluiten van de donorbank. Als uw partner ook bekend is als nakomeling met de donorbank van het LUMC, kunnen we in samenspraak met u en uw partner bekijken of u een gezamenlijke donor heeft. Een DNA test kan dan soms uitkomst bieden, ook als er bijvoorbeeld onzekerheid is over verwantschap tussen broers/zussen. Graag gaan we met u in gesprek wat in uw geval mogelijk is.
Ik wil graag contact met de donor. Kan dat?
Als nakomelingen informatie willen over de donor, dan kan daar een verzoek voor worden ingediend bij de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (SDKB). Dit is bij wet en landelijk zo geregeld. Donoren kunnen en mogen een verzoek tot contact met nakomelingen accepteren of afwijzen en dus voor anonimiteit blijven kiezen. Via bijvoorbeeld de FIOM (Federatie van Instellingen voor de Ongehuwde Moeder en haar kind) kan ook een verzoek worden gedaan tot DNA-matching, zodat mogelijk vastgesteld kan worden wie de donor is.
Hoe komt het dat we de donoren niet aan de kinderen kunnen koppelen?
Van de meeste kinderen weten we wie de donor is. Van ongeveer 80 nakomelingen weten we dit helaas niet, door gebrekkige administratie. Met de sluiting van de LUMC-zaaddonorbank in 2004 is al het zaadmateriaal vernietigd. Daarom is het voor ons niet meer mogelijk om DNA-onderzoek te doen.
Als vrouwen of nakomelingen contact willen met de donor, dan kan daar een verzoek voor worden ingediend bij de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (SDKB). Donoren kunnen en mogen een verzoek tot contact met moeders en/of nakomelingen accepteren of afwijzen en dus voor anonimiteit blijven kiezen. Via bijvoorbeeld de FIOM (Federatie van Instellingen voor de Ongehuwde Moeder en haar kind) kan ook een verzoek worden gedaan tot DNA-matching, zodat mogelijk vastgesteld kan worden wie de donor is.
Is één van de donoren als arts werkzaam geweest in het AZL/LUMC?
Nee, volgens de ons beschikbare informatie hebben wij geen aanwijzingen, dat zorgmedewerkers met een behandelrelatie met onze KID patiënten zelf donor zijn geweest.
Is dokter Wildschut (die actief was bij het Isala ziekenhuis in Zwolle) één van de donoren?
We hebben dit onderzocht. We hebben geen aanwijzingen dat Jan Wildschut als donor actief is geweest in onze donorbank.
Houdt dit nieuws uit het LUMC verband met de laborant (werkzaam bij de Stichting Medisch Centrum voor Geboorteregeling) die met eigen materiaal nakomelingen heeft verwekt?
Nee, de laborant die werkzaam is geweest bij de toenmalige Stichting Medisch Centrum voor Geboorteregeling (SMCG) die met eigen materiaal nakomelingen heeft verwekt, is nooit werkzaam geweest bij het LUMC.
Kun je ook contact opnemen als je (als moeder of nakomeling) betrokken bent bij fertiliteitsbehandeling vóór 1977?
Ja dat kan. Vrouwen en nakomelingen die betrokken zijn geweest bij fertiliteitsbehandelingen in het AZL vóór 1977 (dus voor het oprichten van de donorbank), kunnen zich voor meer informatie melden. Neem contact op met ons opvangteam via donorbank@lumc.nl.
Voordat we informatie kunnen terugkoppelen, controleren wij uw identiteit. Dit zijn we vanwege privacywetgeving verplicht. Zo vragen wij u o.a. om een kopie van uw legitimatiebewijs, uw handtekening en eventueel een machtiging van uw moeder (wanneer u een nakomeling bent). De kopie van het legitimatiebewijs wordt na controle direct vernietigd.
Is er donormateriaal uit de donorbank van het AZL/LUMC gedeeld met andere klinieken in Nederland?
Ja, er is in beperkte mate donormateriaal gedeeld met andere klinieken in Nederland. In de periode van 1998 tot en met 2003 is donormateriaal gedeeld met het Medisch Centrum Leeuwarden en Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Verder hebben klinieken uit onderstaande plaatsnamen donormateriaal ontvangen. Het gaat daarbij om één tot twee vrouwen die in deze klinieken met materiaal uit AZL/LUMC zijn behandeld:
- Den Helder
- Maastricht
- Rotterdam
- Veghel
- Winterswijk
Moeders en/of nakomelingen die betrokken zijn geweest bij bovengenoemde klinieken (danwel de klinieken uit de plaatsnamen) mogen ook altijd via het invulformulier een verzoek doen om meer informatie bij het LUMC.
Hoeveel kinderen heb ik, in hoeveel gezinnen?
Als u in het verleden een donor bent geweest van de zaaddonorbank, en u wilt weten hoeveel nakomelingen u heeft, kunt u contact opnemen met ons opvangteam via 071 526 62 00 of donorbank@lumc.nl. Op basis van uw gegevens kunnen we ons archief raadplegen om na te gaan hoeveel nakomelingen u als donor heeft. U kunt ook direct dit formulier invullen.
Ben ik één van de donoren met meer dan 25 nakomelingen?
Om dit uit te kunnen sluiten, hebben wij uw gegevens nodig. Neem contact op met ons opvangteam via 071 526 62 00 of donorbank@lumc.nl. U ontvangt dan een digitaal formulier waarop u uw gegevens kunt invullen. Aan de hand van die gegevens zoeken medewerkers van de afdeling Gynaecologie de juiste informatie op. U kunt ook direct dit formulier invullen.